PIŠKOTKI

Piškotki in zasebnost

Piškotki so tekstovne datoteke, ki na našem strežniku prepoznajo vaš računalnik. Piškotki sami po sebi ne prepoznajo individualnega uporabnika, pač pa računalnik, ki je bil uporabljen pri dostopu na spletno stran.

Ko vstopite na posamezno spletno stran, je vašemu računalniku avtomatično dodeljen piškotek.

Ko se uporabnik ob vsakem naslednjem obisku vrne na stran, jo brskalnik “pokaže” strežniku ter tako ohrani nastavitve, ki jih je uporabnik že uporabil ter tako omogoči uporabniku enkratno prijavo brez vnovičnega vnašanja uporabniškega imena in gesla ob vsakem naslednjem obisku. Piškotke uporablja večina vodilnih oz. kar večina dobrih spletnih strani.

Poznamo različne vrste piškotkov:

Začasni piškotki ali piškotki seje: so iz računalnika odstranjeni, ko zaprete brskalnik. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje začasnih informacij, npr. elementov v nakupovalnem vozičku.

Trajni piškotki ali shranjeni piškotki: v računalniku ostanejo tudi, ko zaprete brskalnik. Spletna mesta jih uporabljajo za shranjevanje informacij, npr. vpisno ime in geslo, tako da se ni treba vpisati vsakič, ko obiščete neko mesto. Trajni piškotki lahko v računalniku ostanejo več dni, mesecev ali celo let.

Lastni piškotki: so s spletnega mesta, ki si ga ogledujete, in so lahko trajni ali začasni. Spletna mesta te piškotke včasih uporabljajo za shranjevanje informacij, ki jih bodo znova uporabila, ko naslednjič obiščete to mesto.

Drugi piškotki: so iz oglasov drugih spletnih mest (npr. pojavnih oglasov ali reklamnih trakov) na spletnem mestu, ki si ga ogledujete. Spletna mesta te piškotke uporabljajo za sledenje vaši rabi spleta za tržne namene.Številni ponudniki izdelkov in storitev ter spamerji uporabljajo tovrstne informacije ter tako zlorabljajo funkcijo piškotkov in nadlegujejo uporabnike interneta.

 

Uporaba piškotokov in zasebnost

Večina piškotkov je potrebnih za normalno delovanje spletnih strani. Kljub temu pa je dobro, da si pozoren na tiste, katerih namen je zgolj, da ti sledijo ali namestijo na tvoj računalnik škodljivo programsko opremo.

Nekaj nasvetov glede piškotkov

  • V nastavitvah brskalnika, ki ga uporabljaš označi, da te opozori, ko je nameščen piškotek. Upoštevaj tudi, da nekatere strani morda ne bodo delovale, če boš blokiral vse piškotke.
  • Nekateri brskalniki omogočajo, da sprejmeš ali blokiraš piškotke na vsaki strani posebej. Tako lahko določiš, da dovoliš piškotke samo na straneh, ki jim res zaupaš.
  • Uporabljaj anti-spyware programe, ki skenirajo sledilne piškotke.

Kako lahko nadziram piškotke?

V svojem brskalniku (npr. Internet Explorer) lahko:

  • izbrišeš vse piškotke;
  • blokiraš vse piškotke;
  • dovoliš vse piškotke;
  • blokiraš posamezen piškotek;
  • izbrišeš vse piškotke ob zaprtju brskalnika;
  • vklopiš “zasebno brskanje” (video vodič za Internet Explorer in Firefox);
  • namestiš dodatke in vtičnike za razširitev funkcionalnosti brskalnika.

Kje najti informacije o nadzorovanju piškotkov?