BASH SKOZI ZGODOVINO TRETJIČ

V svoji diplomski nalogi sem raziskovala tudi zgodovino BASH, namreč zanimalo me je do kod segajo prvi zametki takšnega načina praznovanja.

Med raziskovanjem sem zasledila članek “Ritual and ceremony: A history of baby showers” (2008), ki govori o tem, da je “izraz “baby shower” relativno nov, da pa so praznovanja in obredi (povezani z nosečnostjo in porodom) tako starodavni kot tudi trajni”.

 V prejšnjem blogu sem se dotaknila srednjega veka in renesanse, zdaj pa vas peljem v viktorijansko dobo ter obdobje, ko se je začel sodoben BASH in traja še zdaj.

Zametki sodobnih BASHev segajo v viktorijansko dobo. Viktorijanska ženska je svojo nosečnost skrivala tako dolgo, kot jo je lahko, po rojstvu pa so pogosto druge ženske priredile čajanko za novo mater. Zanimiv podatek, ki namiguje na prve BASH igre, je ta, da so ženske poskušale napovedati nosečnost z žličkama; če sta bili pomotoma dani skupaj na krožnik, se je predvidevalo, da je ženska v veselem pričakovanju. Matere se je po rojstvu obdarovalo z običajno ročno izdelanimi darili, razen če je babica podarila srebro, tako kot v srednjem veku.

 

 

Viktorijanske ženske so tudi v nosečnosti nosile korzete, z namenom prikrivanja oz. skrivanja nosečnosti.

 

 

 

 

Sodobni BASHi so se začeli organizirati po drugi svetovni vojni v času “baby boom-a”. Razvijal se je z dobo potrošništva v letih 1950 in 1960. Clarke (2004) omenja obrede, na katerih se je bodočo mamico zasipavalo z darili; nakupovalne izlete; sproščeno vzdušje; odpiranje in razkazovanje daril na zanjo posebej okrašenem stolu.