BASH SKOZI ZGODOVINO PRVIČ

V svoji diplomski nalogi sem raziskovala tudi zgodovino BASH, namreč zanimalo me je do kod segajo prvi zametki takšnega načina praznovanja.

Med raziskovanjem sem zasledila članek “Ritual and ceremony: A history of baby showers” (2008), ki govori o tem, da je “izraz “baby shower” relativno nov, da pa so praznovanja in obredi (povezani z nosečnostjo in porodom) tako starodavni kot tudi trajni”.

Že v času starodavnih Egipčanov in Grkov se je slavilo otroka. Narava egipčanskih ritualov ni popolnoma jasna, so pa najverjetneje vključevali obisk templjev in lokalnih svetišč ter obredno odstranjevanje popkovine in posteljice. Prav tako obsatjajo dokazi o nekem festivalu, ki se je odvijal po rojstvu otroka in na katerem je dojenček dobil svoje ime, prav tako pa se je označilo njegovo identiteto, pravice in privilegije.

V antični Grčiji se je zaklicalo “oloyge”, s čimer se je oznanilo konec poroda in s tem mir. Sledila naj bi slovesnost imenovana “Amphidromia”, ki se je odvijala na peti ali sedmi dan po rojstvu. Oče naj bi hodil okrog ognjišča, kar je simboliziralo povezovanje dojenčka v domače gospodinjstvo. Članek omenja tudi obred “Dekate”, ki je simboliziral mamino vrnitev na svoj položaj v družbi, ki so ga zaznamovali obedi z bližnjimi sorodniki in prijatelji. Poleg tega se je, glavni boginji rojstva Eileitheyi, darovalo različne predmete (pasove, obleke ipd.).