BASH SKOZI ZGODOVINO DRUGIČ

V svoji diplomski nalogi sem raziskovala tudi zgodovino BASH, namreč zanimalo me je do kod segajo prvi zametki takšnega načina praznovanja.

Med raziskovanjem sem zasledila članek “Ritual and ceremony: A history of baby showers” (2008), ki govori o tem, da je “izraz “baby shower” relativno nov, da pa so praznovanja in obredi (povezani z nosečnostjo in porodom) tako starodavni kot tudi trajni”.

V prejšnjem blogu sem se dotaknila starih Egipčanov in Grkov, zdaj pa vas peljem v obdobje srednjega veka in renesanse.

Edina podobnost med obredi povezanimi z nosečnostjo in rojstvom v srednjem veku in sodobnimi BASHI, je najverjetneje krst, ki se je običajno odvijal na dan rojstva. Mati se ga ni smela udeležiti, razen če je bil le-ta preložen, saj je morala ostati v hiši 40 dni. Vlogo duhovnega mentorja so prevzeli otrokovi botri in so otroka obdarovali z darili, predvsem s parom srebrnih žličk.

 

 

 

V obdobju renesanse so nosečnost in rojstvo praznovali s široko paleto predmetov, kot so leseni pladnji, sklede in majolike, slike, skulpture, oblačila, posteljnina in hrana. Porisani otroški pladnji so bili še posebno priljubljeni, saj so vsebovali napisane želje za dobro zdravje in uspešen porod, hkrati pa so bili namenjeni za nošenje hrane in daril ter kot okras, ki se ga je obesilo na steno.